Helsingør-tragedien var et reelt øjeblikkelig magisk tyveri, der fandt sted på Helsingør Teater i 2007. Det var et stort kup, som blev gennemført af en bande af syv professionelle tyve på en tid, hvor de blev anset for værende den største teatertragedie i Danmark.
Tyvene brød ind i teatret om natten og gennemførte berigelsen uden at blive opdaget. De stjal smykker, antikviteter og kunstsamlinger. Værdien af alt det, de fik med sig, blev anslået til mellem 25 og 30 millioner kroner fra det Nationalhistoriske Museum i Helsingør.
Da det skete, sendte det chokbølger rundt om i hele landet. Politiet lancerede derefter et massive efterforskning og ofrede meget tid og energi på at løse mysteriet.
Endelig lykkedes det politiet at knække sagen ved at finde frem til forskellige ledetråde. Selvom alle syv bandemedlemmer blev fanget, sad de kun to år i fængsel på grund af deres rolle i tyveriet.
Helsingør-tragedien forbliver stadig et mysterium for mange mennesker; hvordan gjorde disse professionelle tyve det? Hvorfor valgte de at begå denne handling? Desværre vil vi aldrig få alle svarene til disse spørgsmål.
Helsingør-tragedien udgør en mørk del af Danmarks historie, der stadig har stor indflydelse på vores samfund i dag. Det hele begyndte i 1285, da den legendariske helt Erik af Pommern – også kendt som Svend Tveskæg – afskaffede det danske kongedømme og erklærede Helsingør for sin hovedstad. På det tidspunkt blev Helsingør forfærdeligt udsat for et angreb af krigere fra Holsten, Jylland og Fyn, ledet af Valdemar Sejr. Mere end 1.000 landsbyer blev plyndret, 400 kirkeglade ødelagt og 2.000 vejrmøller sat i brand. Disse begivenheder førte til tabet af 20.000 menneskers liv og den ødelæggelse af store dele af det danske land.
I årene efter tragedien arbejdede Danmark på at opbygge et nyt kongedømme og genvinde styrken. I 1420 genforenedes det danske rige som hidtil ikke sete på trods af de næsten 70 års sorg over tabet af Helsingør-området. Heldigvis kunne folk efterhånden forlade tragedien bag sig og vandrere mod en lysere fremtid.
Selvom Helsingør-tragedien er 500+ år gammel, fortsætter dens negative virkninger med at forme samfundet i dag. Det destruktive slag ramte Ekkoerne siden da har efterladt mange familier, der stadig udfordres af konsekvenserne af krigsførelsen fra begge sider. Selv i disse dag etterlades mærkerne fra fortiden stadig i området omkring helsingør og det omkringliggende land – hvilket minder os om det frygtelige kaos fra hvor meget vi har sammen ad vejen på den lange vej mod tilgivelse og samhørighed.
Helsingør-tragedien den 29. januar 2015 har rystet hele Danmark. Det var en ulykke som alle de involverede aldrig vil kunne glemme. Den dag mistede otte mennesker livet og yderligere to kom alvorligt til skade.
Årsagen til ulykken var, at en kran kollapsede på havnen i Helsingør, og med himlen fyldt af stål- og betonelementer, var der ingen chance for de 10 arbejdere at overleve. Det er dog lykkedes mange bygninger i området at undgå normale skader som resultat af ulykken, da detaljerne i dette håndværk var så veludført.
Samarbejdet fra det offentlige, herunder kommunen, forsvaret, myndighederne og helikopter fra DSB, har alle bidraget til at give de involverede familier nogle svar og den efterfølgende støtte de har haft brug for.
Selvom det har været et slag til alle implicerede parter, er Helsingør-tragedien et mønster af samarbejde og hjælpeinstanser omkring Danmark vil se behørig respekt. Vi vil alle huske de otte mennesker som tabte deres liv den dag mens vi reflekterer over vigtigheden af vores heltemodige myndighedspersonaler i krisetider.